Az emberek mindenféle kifogást és ürügyet találnak arra, hogy miért teszik azt, amit épp tesznek

Nirvanya 2011.04.29. 00:00

 

„Az emberek mindenféle kifogást és ürügyet találnak arra, hogy miért teszik azt, amit épp tesznek, függetlenül attól, hogy ez milyen következményekkel jár rájuk vagy másokra nézve.”
 
Mindennapi harcocskáink…
 
Érdekes dolgokat tud művelni egy pár… nem, nem akarok pikáns részleteket megosztani az olvasóközönséggel, bár biztos nem bánná…
 
Csak végiggondoltam egyet s mást, blogírásaim közben. Például itt van ez a szelektív hulladékgyűjtés. Érdekes módon, a férjem nagyon ágál ellene. Vagy nem is ágál, csak nem veszi tudomásul ebbéli törekvéseimet. Mert kényelmetlen számára, vagy nem is tudom. Tehát: én próbálom valahol összegyűjteni a papír, műanyag és üveghulladékot, ő pedig, a lehető legváratlanabb pillanatokban, fogja az egészet, és kiviszi a kukába. Amelyik így aztán majd kidurran.
 
Nos, mi köze ennek ahhoz, hogy milyen furcsaságokat produkálhat egy amúgy harmonikus párkapcsolat? Csak annyi, jelen esetben, hogy ugyanezen férjem volt az, aki a már sokat emlegetett, és a gyermekünk allergiája miatt elkerülhetetlenné vált, felújítás során, a hőszigetelőanyagot övező csatározásaink alkalmával, az evidens penész-mentesség, a várható energia-megtakarítás és a tűzvédelmi előnyök mellett még azzal is érvelt, hogy milyen jó lesz ez a kőzetgyapot, mert nincs benne semmi műanyag, ez egy közvetlenül a természetből nyert anyag. Még a műanyag-ellenességemet és természetesség „mellettiségemet” is a maga javára akarta fordítani, hogy meggyőzhető legyek.
 
 
 
 
 
Végül is, alkut kötöttünk. Belementem, hogy a jól hőszigetelő, energiatakarékos, tűzvédelmi szempontból is kiváló, remek hangszigetelő, és a levegőével szinte megegyező páraáteresztő képességű hőszigetelőanyagot megvegyük, cserébe ő eljön velem egy nyílt napon egy hulladékfeldolgozó-üzembe (végül nem is kellett nyílt napra várnunk, akadt egy lelkes ismerős), és talán elfogadja, hogy igenis fontos a szelektív hulladékgyűjtés.
 
 
 
 
És hát, megvettük és feltettük a drágább, ámde ár/érték arányban sokkal előnyösebb hőszigetelőanyagot, élvezzük is sok jó hatását (remélem, a tűzvédelmi résznek sosem kell előtérbe kerülnie), és elmentünk nemrégiben ebbe a hulladékfeldolgozó-üzembe. És bár a felújítás során fel nem tudtuk „fújni” aprócska lakhelyünket, azért mégis sikerült találni azóta egy megfelelő helyet, ahol gyűjthetem (gyűjthetjük) szelektíven a háztartási szemetünket is. Igyekszünk ugyan kevés műanyagot használni (pl. kerüljük a PET-palackokat), az itt összegyűlt szemetet általában együtt visszük el hétvégente a szemétgyűjtő-szigetre. A kukánk is fellélegzett, és a lányunk is tudja már, hogy a sárga konténer a műanyagoké, a kék a papíré, stb… 
 
Nirvanya
 

Címkék:egészség gondolatok életmód gondolatébresztő otthon nirvanya 12 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nirvanya.blog.hu/api/trackback/id/tr242838518

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért fontos a mesehallgatás? 2011.12.07. 17:09:45

Share: Facebook Online mese A gyermekek épp úgy tele vannak problémákkal, gondokkal, mint a felnőttek. Számos kérdés foglalkoztatja őket, köti le figyelmüket és teszi kicsi lelküket

Trackback: Mit várhatunk 2012-ben 2011.12.02. 11:01:40

Éhen halunk 2012-ben? Az Internetes munka is egy nagy ámítás? A 2012-es év jelmondata: „Ember küzdj és bízva bízzál”???

Trackback: Weboldal bérlés kontra weboldalkészítés 2011.12.01. 10:30:02

Több százezer forint egy weboldal indítása, vagy egy új rablás az üzleti pályán? Kinek a pénzére pályáznak a weboldalszerkesztők?

Trackback: Ács József - TROLLOK 2011.05.08. 11:14:04

CSOPORTKÉPEKA csábító új webes technológiák a közös gondolkodás korábban ismeretlen formáit teremtették meg. Pontosabban ezek lehetőségét. Az internetes kommunikáció ismert és gyakori jelensége ugyanis, hogy egy hozzászólás lángra lobbantja az indulato...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VLADISZLAV 2011.04.29. 10:39:57

És ezt hívják boldogságnak..

Neménvótam 2011.04.29. 14:29:46

"milyen jó lesz ez a kőzetgyapot, mert nincs benne semmi műanyag, ez egy közvetlenül a természetből nyert anyag"

Valóban, a közvetlenül a természetből érkezik. Meg a földgáz is, amivel 1500-1600 fokon megolvasszák. Meg a fenol-formaldehid, ami a szálalakításhoz kell. Szóval összességében nem egy környezetbarát technológia.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.04.30. 08:24:40

"Az emberek mindenféle kifogást és ürügyet találnak arra, hogy miért teszik azt, amit épp tesznek"
Igazából teljesen mindegy, mert ha megkérdezik, mit miért csinálsz, és az igazat mondod, akkor is vagy elhiszik, vagy nem, Inkább nem, és bárki ráfoghatja, hogy csak kifogás.

Amúgy maga a selektív gyűjtés jó dolog, persze nem megoldás a környezetvédelem problémáira, de semmi esetre sem hülyeség, és minimális energiát igényel.

Mr. Waszabi 2011.05.05. 06:30:02

@VLADISZLAV: ja. Amikor jó dolgában egy házaspárnak ilyen erőltetett problémákon kell feszülnie, akkor minden más rendben van valszeg. De ha boldogok, miért kell keresni a konfliktusforrást? Én inkább a közös dolgokat keresném, aminek mindketten örülünk.

lüke 2011.05.06. 07:19:39

ha tetteinkre kifogást találunk,
az már rég csak nyafogás

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.05.25. 10:42:41

Nem értem ezt a szponzorblogosdit... Ha változna a post. De ez majd egy hónapja itt áll... Kinek jó ez???

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2011.06.05. 22:42:28

@TrueY: Meg amúgy is: mi az a sponzorblog? Ő fizet azért,hogy kikerüljön a címlapra?-vagy mi?

On: Nagyon sok évvel ezelőtt,mikor még Magyarországon,konkrétan Kaposváron laktam,kihelyeztek a bérház parkolójába egy szelektív hulladék gyűjtő "kuka együttest"-tudjátok,az a három,vagy több félgömb alakú,színes gyűjtő edény,rajtuk a felirat,hogy mit tegyél bele-a lakók és a házban lévő boltok személyzete aztán használta is rendeltetésszerűen a cuccot( a hajlékmentesek igen érdekes mutatványokat tudtak előadni az üveges kukánál,hogy a kicsi lyukakon hozzáférjenek annak tartalmához). Aztán egyszer hajnalban tanúja voltam,amint a szemetesek betolattak azzal a nagy kukás kocsival és az egész hóbelevancot szépen beborogatták--megint összekeverve azt. Volt értelme na! Nem tudom most mi van otthon,de remélem ez már nem így működik!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.04. 13:51:24

@HK417: Úgy látom, hogy ez is egy ideragadt blog. A büdös életben nem fog leszáradni innen. Nem mintha az a pár bit sok helyet foglalna a képernyőn. De hát akkor is. Nem lehetne, legalább havonta frissíteni? Vagy kifizette 100 évre előre a zsét?

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2011.07.04. 16:33:47

@TrueY: Nem tudom,de az is "érdekes",hogy a blogger sem látogatja. Egyáltalán mennyit kell ezért fizetni? Meg kinek kell a lóvét adni? Aztán ha fizettél,akkor örökre cimlapos leszel? Azért tényleg lehetne valami olyan szabály,hogy ha mondjuk egy hónapig rá sem néznek a blogra(a gazda) akkor mehet a levesbe,vagy ilyesmi.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.10.22. 17:49:38

A szelektív hulladék gyűjtés még mindig gyermek cipőben jár nálunk.
De lehetne kezdeni a pet palackokkal is pl. Miért jó ezt engedni? Miért nem lehet betiltani? TALÁN SOK KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJTÓL ESNE EL AZ ILLETÉKES MINISZTÉRIUM?
Illetve az emberek fejében kellene rendet tenni ez ügyben....

Wehrwölfin 2011.12.29. 23:14:42

@HK417: Efféle történeteket hallottam már több forrásból is, szerencsére pont az ellenkezőjének szoktam tanúja lenni.
Könnyen elképzelhető, hogy a szelektív gyűjtés hőskorában az ilyesmi valóban előfordult.
süti beállítások módosítása