„Mit remélsz elérni azzal, ha lemondasz a világról?”

Nirvanya 2011.04.11. 00:20

 

Játsszunk, de gondolkodjunk!
 
Tele van a város egy olyan játékot hirdető plakáttal, amelyben azt ajánlják fel, hogy modellezzük le, milyenek leszünk 20-30 év múlva, ha megtartjuk jelenlegi étkezési és mozgás kultúránkat. Viccesnek tervezték, mert ismert embereket láthatunk rajta meglehetősen eltorzítva. Persze, vicces is. De azért nagyon komoly mondanivalója, üzenete is lehet ennek a „játéknak”.
 
Például az, hogy ha valaki kitölti teljesen őszintén az ezzel járó tesztet. Az őszinte alatt azt értem, hogy nem túlozza el szánt szándékkal a válaszokat csak azért, hogy a végén láthassa magát teljesen kövéren; vagy esetleg éppen ellenkezőleg, próbál - önámítva magát - hízelgőbb képet kialakítani az amúgy teljesen egészségtelen életviteléről. Tehát, ha az őszinte válaszok egy ijesztő jövőt festenek le valakinek, esetleg talán lesz kedve változtatni bizonyos szokásokon.
 
 
Ez mindenképpen hasznos lehet. Feltételezem, hogy a reklám-kampány mögött lapul egy fogyókúrás vagy fitnesses cég, de ez különösebben nem is izgat. A lényeg az, hogy ez segíthet az embereknek abban, hogy egészségesebb életmódra váltsanak. Ez jó az embereknek, mert ha egészségesek, jobb közérzettel és esetleg tovább élhetnek. Ez természetesen jó az egészségügynek, hiszen kevesebb olyan ellátást kell nyújtania, ami azokra a betegségekre irányul, amit az elhízás és a mozgásszegény életvitel okoz. Hogy emellett ez még valamilyen cégnek is hasznot hajt, az engem egyáltalán nem zavar.
 
És akkor most kanyarodjunk vissza az én „vesszőparipámhoz”, ezen kampányból kiindulva. Sokat beszélnek az „ökológiai lábnyomunkról”, ami, azon túl, hogy szerintem zseniális kifejezés, még nem mond sokat egy magamfajta átlagembernek. Igen, tudom, ki lehet számolni és esetleg szörnyülködni. Netán még azt is megmondják, hogy ez mekkora erdő-csökkenést eredményez évente a brazil esőerdőkben. Igen, de ez olyan messzinek és megfoghatatlannak tűnik!
 
 
Mi lenne, ha elindulna egy, a fentiekhez hasonló, reklám-kampány arról, hogy mit okozhat a saját CO2-kibocsátásom a közvetlen környezetre kiszámítva? Tehát: a teszt az energiafogyasztási szokásokról kérdezne, és a végén kapnánk egy képet a saját kertünkről, vagy utcánkról, netán falunkról vagy városunkról kb. 20-30 év múlva – úgy, hogy azt feltételezzük, hogy nem változtat senki a szokásain. Valószínűleg senki nem kacagna.  
Szerintem, nem egy és nem kettő olyan ember lenne, aki úgy döntene, hogy mégsem megy idén nyaralni a tengerpartra, hanem inkább hőszigetelésre, ablakcserére, netán napkollektorok megvételére költi a rendelkezésre álló összeget. Ugyanis a kép annyira riasztó lenne, hogy változtatás nélkül, 20-30 év múlva már nem lenne hová elutazni és pláne nem mivel.
 
 
Igen, az a szigetelőanyagot, ablakokat, vagy napkollektorokat gyártó cég, amelyik ezt megvalósítaná, jól járna. Na és? Leginkább mi, emberek, és szegény kis agyongyötört bolygónk járna jól, nem?
 
Végül, íme az a Zen-tanítás egyben, aminek a kezdetét idéztem a poszt elején. Gondolkodjunk egy kicsit! Akár játszva.
 
„Mit remélsz elérni azzal, ha lemondasz a világról?
 
Nem kell a munkád nyűgjeivel törődnöd.
Nem kell a kapcsolataid érzelmi hullámvasútjával foglalkoznod.
De hogyan létezel?
Ki etet majd?
Ki nyújt menedéket számodra?
 
Azt hiszed, pusztán azzal, hogy lemondasz a világról, megérdemled, hogy bizonyos dolgokkal egyszerűen ellássanak téged?”
 

Nirvanya

Címkék:egészség gondolatok életmód gondolatébresztő otthon nirvanya 7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nirvanya.blog.hu/api/trackback/id/tr702809417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.04.11. 13:27:28

Valóban jó ötlet, de ez kb ugyanolyan felesleges dolog, mint a dohányosok megfélemlítése a dobozra írt halálos átkokkal.
A lényeg: NEM HISZI el az ember a dohányzás okozta betegségeket sem (ő nem fog megbetegedni, csak mások).
Ugyanígy NEM HISZI el az ökológiai pusztulást sem: túlzásnak véli, majd-a-tudósok-kitalálnak-valamit stb.
Az rosszul berögzült szokások egész egyszerűen megváltoztathatatlanok. Nem megy. Nem úszhatjuk meg a jövőbeli pusztulásunkat, mert erkölcsileg fejletlen lényei vagyunk az univerzumnak. Ezt a Földet azért hozta létre Isten, hogy itt játszadozzunk majd és pusztítsuk egymást meg a bolygót. Szerencsére a technikánk is fejletlen, így más bolygókra, dimenziókba nem is tudunk eljutni, hogy ott is szemeteljünk és pusztítsunk.

zotymarek 2011.04.11. 14:02:13

Szerintem változásra mindig képesek vagyunk, én ezért értek egyet nirvanyával. Nem szabad elhárítanunk azzal a feladatot, hogy eleve kudracra vagyunk ítélve. Valamiért itt vagyunk a Földön, és az biztos, nem az, hogy tönkretegyük. Ma divatos kifejezés az öngondoskodás. Nálunk, Magyarországon ez még újdonság, tanulni kell. Egy kicsit nyugatabbra az élet természetes velejárója. Már csak azért is fontos kérdés ez, mert ha hiszel a reinkarnációban, el tudod képzelni, milyen hülyén néznél, amikor visszatérnél mondjuk egy katica testében, de már nem lenne hova...

Eula 2011.04.11. 16:17:22

Egy, az Országos Földtani Intézet igazgatójával - tehát egy elismert szakemberrel - készült riportból idézek:

"- Sokat foglalkoztam ezzel, s egyértelműen kijelenthetem, hogy nem az ember okolható a globális felmelegedés miatt, hiszen akkor is történtek klimatikus változások, amikor az ember még nem volt jelen, így nem tudott beavatkozni a természetbe. Ha valaki azt hangoztatja, hogy állítsuk meg a klímaváltozást, az az evolúcióval megy szembe. Állandó változásnak kell lennie!

– Sokféle nézet létezik. Melyiknek higgyünk?
– A szélsőséges teóriák közé tartozik, amikor az embert okolják a túlzott szén-dioxid-kibocsátásért. Ugyanakkor vannak jelentős vulkáni kitörések, melyek folyamatosan szennyezik a levegőt, de ennek következményeiről kevesebben beszélnek. Geológusként azon az állásponton vagyok, hogy a természetes tényezőknek meghatározóbb a szerepük, mint az emberi tevékenységnek. Tudomásul kell vennünk, hogy eljött a globális felmelegedés időszaka, ahogyan a földtörténeti korokban oly sokszor, s aztán majd jön a lehűlés is. Mindezek évezredeket vesznek igénybe. Most az elején vagyunk, nem kerülhető el, hogy változtassunk a szokásainkon, az életvitelünkön."

Vagyis érdemes lépni, de inkább csak azért hogy szép lassan alkalmazkodjunk ahhoz, ami tőlünk függetlenül meg fog történni. Más szóval már megint azt hisszük, körülöttünk forog a világ...

Szputya 2011.04.11. 17:01:37

@Eula: Minden bizonnyal van ebben is igazság... De hallottál már az eutrofizációról? A tavak elmocsarasodása szintén természetes folyamat, tehát egy tó pusztulását nem tudjuk megakadályozni... ellenben - és ez az eutrofizáció - a szennyeződés (környezetszennyezés) következtében ez az elmocsarasodási folyamat felgyorsul... És ezen van a hangsúly: a környezetszennyezés következtében felgyorsulnak a természetes folyamatok, gyorsabban erodálódnak a talajok, pusztul az élővilág... és a környezetszennyezésről csak mi, emberek tehetünk... és ellene is csak mi tudunk tenni...

magyar ember teli szájjal 2011.04.11. 17:53:32

Nem fogtok egyet érteni velem, de szerintem az ember is része a természetnek. Ezt kéne elfogadni. Ki fogunk halni, de előtte mindent tönkre teszünk, oszt jónapot. Majd jön a helyünkbe valami más. Ez az élet körforgásának a rendje. Ez a Nirvána. Sorry. Nem az a Nirvána hogy vergődünk a túlélésért környezetvédelemmel. Hanem az hogy szépen elfogadjuk a sorsunkat és kihalunk.

a fej nélküli ember 2011.04.11. 19:21:42

Be kell árazni, a szép szóból nem értenek. Igen, örülök a benzindrágulásnak is.

Wehrwölfin 2011.12.29. 23:26:18

@magyar ember teli szájjal: Egyáltalán nem biztos, hogy az emberi faj kihal a közeljövőben. Inkább a modern nyugati típusú civilizáció van veszélyben.
Popper kifejezésével élve ez az eszménk fog kihalni helyettünk. R.I.P.
süti beállítások módosítása