"Hányszor ettél úgy, hogy egyetlen falat ízére sem figyeltél?"

Nirvanya 2011.04.15. 00:00

 

Hányszor váltál tudatossá egy élmény kellős közepén, és ismerted fel, hogy éled ugyan, de igazából nem tapasztalod?
 
Ijesztő allergiák
 
Elárulom, hogy abban a meggyőződésemben, hogy nem biztos, hogy úgy használjuk a világunkat, ahogy azt kellene, - és ezáltal nem is úgy működik a világunk, ahogyan kellene - az is megerősített, amikor kiderült a gyerekemről, hogy allergiás.
 
Miért egy ekkora ugrás és következtetés egy banális diagnózisból? Hát pontosan a banalitása miatt. Mint a legtöbb anyuka – gondolom -, én is utánanéztem kislányom penészallergiájának, amikor megállapították. Noha teljesen megbízom a „messze földön híres” allergológusunkban, azért szerettem volna minél többet megtudni erről a problémáról.
 
Hihetetlen, hogy mennyien szenvednek ettől, és megannyi allergiától! Gyerekek, felnőttek egyaránt. A mi orvosunk azt is mondta, egyébként, hogy előbb-utóbb mindenkinél meg lehet állapítani valamilyen allergiát, vagy legalább is „érzékenységet”. 
Szerintem, érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy miért is van ez. Talán azért, mert annyi olyan „nem-természetes” hatás ér minket életünk során, hogy a szervezetünk előbb vagy utóbb „besokall”.
 
Élünk a szennyezett levegőjű városainkban, esszük az állítólag vagy tényleg sokszor génkezelt élelmiszereket, bezárjuk magunkat műanyaggal leszigetelt házakba és beszívjuk a penészes levegőt, olyan anyagokkal és készülékekkel vesszük magunkat körül, amelyek „sugározzák” ránk, „kipárologtatják” a káros anyagokat. És persze: rohanunk, stresszelünk, gyorsételeket és félkész ételeket kapkodunk be, módszeresen pusztítjuk magunkban mindazt, ami próbálna a természet eredetileg megalkotott útján működni.
 
A mi kislányunk szervezete hamar jelzett. Ő a penészt, a kissé nedves falakat nem bírta. Aggasztó rohamai bírtak minket rá arra, hogy mihamarabb változtassunk.
 
A tiszta hegyi levegő és a tengeri szél mind jót tettek, de mivel egyik helyen sem tudunk állandó tábort verni, a saját környezetünket kellett átalakítani. No meg az életmódunkat, és vele együtt egy kicsit a gondolkodásmódunkat. Hogy egy kicsit a kezdeti idézetre is visszautaljak: mi már „nem eszünk úgy, hogy közben nem figyelünk a falat ízére”.
 
Figyelünk. Nem görcsölünk, hanem kezdjük felmérni, hogy másként is lehet, és másként is kell. Mivel az allergia megállapítása nagyjából egybeesett lakóhelyünk felújításával, természetesen felkutattuk a legalkalmasabb anyagokat, mind a hőszigetelés terén, mind a lakberendezés, a burkolatok és a bútorok terén. Kezdtük tehát a páraáteresztő kőzetgyapottal és „zártunk” a kókuszmatraccal, no meg a szegény teknős gyerekszobából való kiűzetésével. Tudom, hogy milyen ágyneműt és huzatot vegyek, hogyan mossam és szellőztessem őket, ahogyan a ház komplett levegőcseréjére is jobban odafigyelek.
 

 

Otthonunk belső klímáján, levegőjének minőségén, amennyire lehetőségeink engedték, javítottunk. Csökkentek is kislányunk tünetei, azoknak erőssége. Ha valaki hasonló cipőben jár (és tudom, sokan vannak) érdemes a fent leírt változtatásokat végrehajtani. Persze, tisztában vagyok vele, hogy ez így még nem elég. Mert nemcsak a mi házunkban tartózkodik. De legalább otthon jól érzi magát, és itt nem kell aggódnom.

Nirvanya

Címkék:egészség gondolatok életmód gondolatébresztő otthon nirvanya 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nirvanya.blog.hu/api/trackback/id/tr572818205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csokima 2011.04.15. 10:54:56

Szia,
tetszett az írásod -noha persze nem örülök hogy ezt kellett átéljétek. Nálunk én és a lányom vagyunk allergiásak. Ezért is fordult efelé az érdeklődésem, elvégeztem egy táplálkozástani sulit is.
Kellenek az ilyen gondolatébresztő írások, mert sokan nem értik, hogy ők sem lesznek kivételek. A statisztikák növekvő száma csak egy adat, míg nem a saját, vagy szeretteid bőrén érzed..
Minden jót nektek!

Moncs 2011.04.15. 13:58:32

Csak a penészre reagálva: nálunk sokat javult a helyzet, mikor vettünk egy szárítógépet. Nem éppen olcsó megoldás, de nagyon hasznos, hogy télen a sok kiteregetett ruha nedvessége nem a lakásba távozik. Nyáron, jó időben persze szerencsére van lehetőségem kint teregetni. De a szárítógép óta nem folyik a víz az ablakon télen....

privateer 2011.04.15. 21:22:58

Tömör leszek most. Rásegítésnek sima konyhasó is megérdemel egy próbát. Csak győzze az ember leöntögetni a vizet.
süti beállítások módosítása