„Az élet folyamatos eseményei közül idővel jó néhány elfogadott, megszokott kényelmetlenséggé válik.”

Nirvanya 2011.04.06. 00:00

Ez már a mi bőrünkre megy              

Korábbi  blogbejegyzések


Vannak dolgok, amiket az embernek a saját bőrén kell megtapasztalnia. Nos, véleményem szerint, mi mind pont ezt tesszük. Méghozzá szó szerint.

 

Áprilist írunk, és én már megvettem az első adag nagy faktor-számú, hippoallergén, irtó-drága-de-hatékony naptejet. Amit kenek a kislányom minden kilógó bőrfelületére, és persze a saját arcomra is. Nem piperkőcségből. Nem. Félelemből. Az én bőröm már sok jelet adott arra vonatkozólag, hogy a káros napsugarak roncsolták. Kislányom bőrét eddig még sikerült megóvnom De micsoda óvintézkedések árán!!! Folyton kenegetem szegényt, szinte az év minden napján már, napvédővel. Kalapot kap, amit utál, árnyékba zavarom, miközben a napon fürdőzne.

 

Nem tudom, ki hogy emlékszik a gyerekkorára… Kellett ennyire rettegnünk a naptól, amikor a Balatonon táboroztunk? Ugye nem? Ahhoz viszont még nem tartom magam vénnek (egy ötéves kislánnyal), hogy ne gondoljak arra döbbenten, hogy egy emberöltő sem telt el, és mekkora változást „sikerült” elérnünk. Az idézőjel annak szól, hogy ez egyáltalán nem dicsőség. A „sikerünk” az, hogy egészen rövid idő alatt annyira belerondítottunk bolygónk ökológia egyensúlyába, hogy most már az évezredek óta éltetőnek tartott napsugártól is ódzkodnunk kell (és itt most még nem térnék ki az ugyancsak éltető vizek helyzetére…)

 

Belegondolni is, rossz, hogy ha az ózon-lyuk továbbra is csak tágul, ha a CO2 kibocsátás továbbra is nő, ahelyett, hogy radikálisan csökkenne, akkor vajon az unokáim – ha lehetnek majd még egyáltalán -, milyen eszköztárral mernek majd az utcára lépni? Maszkban, illetve szkafanderben?

 

No de ne is menjünk ennyire előre… Már most, 2011-ben is, hihetetlen gyakoriak a többé-kevésbé komoly bőrbetegségek, és ez, úgy tűnik, hogy nagy léptekkel súlyosodik. Erre mi sem erősebb bizonyíték, mint amit pl. ez a cikk (http://www.mon.hu/rekord-meretu-ozonlyuk---kozeledik-europa-fele/news-20110329-11111209) is jelez… Itt leírják, hogy „az utóbbi néhány hétben az ózon fogyása a 15-30 km-es magasságban soha nem látott intenzitással tovább folytatódott - adta hírül az Alfred Wegener Tenger- és Sarkkutató Intézet (AWI).”  És ennek mi köze a mi bőrünkhöz? Nos, a cikkben erre is megvan a válasz:

 

„A rendkívül alacsony ózonkoncentráció miatt fel kell készülni arra, hogy az idei tavaszon és nyáron a szokottnál is erősebben kell védekezni a Nap veszélyes UV-sugarai ellen - nem lesz ugyanis, ami megvédjen minket a különböző káros elváltozásokat okozó sugárzással szemben.”

 

Kell - illetve sajnos: kellene - még ennél tovább győzködni valakit arról, hogy abba kell hagyni a tékozló CO2-kibocsátást, hiszen, profánul fogalmazva: az tágítja az ózonlyukat?! Nem azon kellene trükközni, hogy melyik ország kinek és hogyan adja el a kvótáit, hanem meg kellene hozni a megfelelő helyi (értsd: országos) szintű intézkedéseket arra vonatkozólag, hogy a lakosság, mint az egyik legfőbb CO2-kibocsátó, (ahogyan erre az előző bejegyzéseimben is utaltam) kötelező módon csökkentse az ő CO2 igényét!

És ennek egyik legeslegegyszerűbb, és a lakosság pénztárcája számára sem annyira megterhelő (hosszútávon semmiképpen sem) módja az, ha az épülő házaknál a passzív házak irányába tereljük a szabályozást, és a felújításoknál pedig (amiket pedig támogatni kell nagy mértékben) az energia-takarékos megoldások felé.

 

Hogyan építsünk Passzív Házat:


• Megfelelő hőszigetelés (300-500 mm kőzetgyapot anyag)
• Alacsony energiaigényű, háromrétegű ablakok
• Ne legyenek hőhidak
• Szabályozott szellőztetés hatékony hővisszanyeréssel
• Légzáró, és minden rés lezárva
• Optimális épülettájolás napenergia hasznosítására vagy attól történő védelemhez
• Alacsony energiaigényű berendezések

Az éves fűtési igény nem lehet nagyobb át a 15 kWh-nál
négyzetméterenként. A teljes primer energiafogyasztás
120 kWh/ m2 per évben maximált.

 

 

Azoktól pedig, akik számára a pénztárca-kímélés nem elegendő indok arra, hogy változtasson a lakóhelye energia-igényein, azt kérdezném meg, mit szólnának ahhoz, ha a gyermekük/rokonuk/barátjuk komoly bőrproblémákkal küzdene? Vagy egyszerűen csak ahhoz, hogy nagyon rövid időn belül egyáltalán nem mehetne ki a ragyogó napsütésbe?

Akkor sem cselekedne?

 

Ezért, ezt a posztot az elején idézett Zen-tanítás végső mondatával szeretném zárni:

„De vajon tényleg erről szólna az élet – a kényelmetlenségek elfogadásáról és elszenvedéséről?”

Nirvanya

Címkék:élet család egészség gondolatok gondolatébresztő környezet otthon nirvanya 6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nirvanya.blog.hu/api/trackback/id/tr432799192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ÖREG 2011.04.06. 10:13:31

A hőszigetelés minősége okán hihetetlen különbség adódik a fűtés energia igényében. Két lakást használva telente megtapasztalom. Az egyik lakás jól szigetelt, jó nyílászárókkal, a másik 60-as években épített, hőszigetelés nélkül, téglafalakkal, az abban az időben szokásos módon épített családi ház. Előbbit második hete fűtés nélkül lakom 22 fokos hőmérséklettel, a családi házban ma is fűtéssel tudok csak 15-16 fokos hőmérsékletet tartani.

Avenar 2011.04.06. 10:39:05

Nem egészen értem, hogy a CO2 kibocsátás hogyan függ össze az ózonréteg elvékonyodásával. Én úgy tudtam, hogy az ózon vastagságát a kibocsátott CFC gázok, valamint a hőmérséklet alakulása befolyásolja. A CFC gázok kibocsátását sikeresen korlátozták, a légkörben való elbomlásukig azonban még várni kell néhány évtizedet.
Tény, hogy idén nagyobb UV-sugárzásra kell számítani, mint mondjuk tavaly, és szerintem is mérsékelni kéne a CO2 kibocsátásunkat, de a kettőnek - véleményem szerint - nincs köze egymáshoz. A maszkos, szkafanderes mondat pedig hangulatfokozás.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.04.06. 11:00:25

@Avenar: mint ahogy szép az az ábra is, hogy 100 év alatt kilukadt az ózonpajzs. az antartisz felett. én ritkán szoktam az antarktiszon napozni.

L.K.R. 2011.04.06. 15:06:12

No comment. A cikkíró teljes dilettantizmusról tesz tanubizonyságot, mivel egy csúnya tárgyi tévedésre építi fel a cikk csattanóját. Mint ahogyan az előttem - nagyon helyesen - szóló Avenar is leírta, az ózonpajzs vékonyodásának ez ég világon semmi köze a CO2 kibocsátáshoz... Sőt abszurd módon a CO2 okozta globáis felmelegedés még akár pozitívan is hathatna az ózonpajzs vastagságára, mivel a hőmérséklet emelkedésével az ózon kialakulása is gyorsabbá válik. Persze mivel a globális felmelegedés a föld felszínéhez közel jelentkezik, az ózonpajzs pedig nagyon magasan van, ez a hatás igencsak elhanyagolható.
Egyszóval a kedves cikkírónak ajánlanám, hogy mielőtt szerető anyai kezecskéivel a billentyűzet kopogtatásába kezd és cikket ír, akkor előtte próbáljon meg legalább minimális mértékben tájékozódni az adott témakörről, mert ilyen sületlenségek publikálása után ne csodálkozzunk rajta, ha a "zemberek" mindenféle hülyeségeket fognak gondolni.

Avenar 2011.04.07. 11:41:04

Kicsit utánanéztem a CO2-kibocsátás és a ózónréteg-vékonyodás kapcsolatának, és a következőt találtam:
en.wikipedia.org/wiki/Ozone_depletion
és itt a "Ozone depletion and global warming" fejezet.
Persze a wikipedia se feltétlenül jó hivatkozási alap. De kezdetnek megteszi.
süti beállítások módosítása